2019-08-29 07:50Pressmeddelande

Nu lanseras världens första klädkollektion med miljödeklaration

null

Den 1 september lanserar arbetsklädestillverkaren Fristads sin kollektion Fristads Green. Det är världens första klädkollektion med miljövarudeklarationen EPD, som visar plaggens totala miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på bekostnad av miljön. Genom att ta fram en EPD vill vi sätta en standard som hela branschen kan använda för att minska sin påverkan på miljö och klimat, säger Anders Hulse, vd för Fristads.

Kollektionen Fristads Green för hantverkare börjar säljas den 1 september och består inledningsvis av byxor, två jackor och en T-shirt. Plaggen har genomgått en livscykelanalys och fått miljövarudeklarationen Environmental Product Declaration, EPD. I dag används EPD inom till exempel byggsektorn, men har aldrig tidigare applicerats på kläder.

Plaggen i kollektionen Fristads Green har skapats med en process som minimerar användningen av material, energi och transporter.

– Fristads ville skapa något som kunde säkerställa att kläderna gör skillnad för miljön och det här projektet innebär en verklig milstolpe för klädbranschen. Klädindustrin behöver konkreta verktyg för att mäta sin påverkan och öka transparensen, och den här standarden kan lika gärna användas för modeplagg som arbetskläder, säger Sandra Roos, doktor och textilforskare på RISE, som varit delaktig i att ta fram EPD-rapporten.

Projektet med att införa en EPD-standard för kläder var ett samarbete mellan Fristads och forskningsinstitutet RISE som pågick under 18 månader och avslutades tidigare i år. Även produktutvecklare, designers och tillverkare har spelat en viktig roll i projektet.

För mer information kontakta
Jonatan Andersson, marketing & e-commerce manager, Fristads, 033-20 22 91, jonatan.andersson@fristads.com

För pressbilder se vårt pressrum på Mynewsdesk.

Fakta: Environmental Product Declaration (EPD)
En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen Fristads Green har genomgått granskning på följande områden:

- materialval
- materialkvantiteter
- färgningsprocesser
- vatten- och elanvändning på fabriken
- paketering
- transport

Fakta: Det här är Fristads Green
Plaggen i Fristads Green är konstruerade med en avancerad vikningsteknik som minskar antalet mönsterdelar och sömmar. Det effektiviserar användningen av material samtidigt som färre antal detaljer och sömmar sparar energi vid produktionen.

Kollektionen är tillverkad av ofärgad bomull och återvunnen polyester som torrfärgats med färgningssystemet e.dye, vilket minskar vattenförbrukningen med 75%. Alla plagg är OEKO-TEX®-certifierade. Knappar är tillverkade i obehandlad metall för att minska vattenförbrukningen. Dragkedjornas huvuddel samt detaljer och band är tillverkade av återvunnen polyester.

Spillmaterialet från alla Fristads Green-produkter omvandlas till skydd för armbågar och knän som medföljer byxan och jackan.

Läs mer om miljövarudeklarationen och Fristads Green här.

Fristads är Sveriges ledande varumärke för arbetskläder och en del av Fristads Kansas Group, Europas största leverantör av yrkes- och profilkläder med flera starka varumärken som Fristads, Hejco, Martinson, B&C, Wenaas och Bragard. Koncernen bedriver verksamhet i mer än 20 länder och har två egna produktionsanläggningar. Fristads Kansas Group omsätter cirka 400 miljoner euro och har cirka 1 600 medarbetare.


Om Fristads Sverige

Fristads är Sveriges ledande varumärke för arbetskläder och en del av Fristads Kansas Group, Europas största leverantör av yrkes- och profilkläder med flera starka varumärken som Fristads, Hejco, Acode, Martinson, B&C, Wenaas och Bragard. Koncernen bedriver verksamhet i mer än 20 länder och har två egna produktionsanläggningar. Fristads Kansas Group omsätter cirka 400 miljoner euro och har cirka 1 600 medarbetare.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård