2022-07-14 11:04Nyheter

En tredjedel av klädjättarna får bottenbetyg i ny hållbarhetsrapport

Klädbranschens hållbarhetsarbete utvecklas för långsamt enligt den senaste upplagan av Fashion Transparency Index som släpptes den 14 juli. Rankingen som uppdateras årligen ger nära en tredjedel av världens 250 största klädmärken bottenbetyg.

– Klädbranschen behöver skärpa sig och ta större klimatansvar. Det är katastrofalt att en tredjedel av världens största klädmärken knappt redovisar något hållbarhetsarbete för huvud taget, säger Anders Hülse, vd för Fristads.

Fashion Transparency Index undersöker varje år hur 250 av världens största klädmärkens rapporterar om sitt hållbarhetsarbete inom miljö- och mänskliga rättigheter, och graderar märkena på en hundragradig skala.

De klädmärken som är mest transparenta i sin rapportering är italienska OVS som delar förstaplatsen med Kmart Australia och Target Australia som alla får ett resultat på 78 procent. Direkt efter den delade förstaplatsen återfinns svenska H&M, The North Face och Timberland som alla får 66 procent i betyg. Nära en tredjedel, 73, av klädmärkena får ett bottenbetyg mellan 0-10 procent.

– Det är glädjande att svenska branschkollegor lyfts fram som positiva exempel. Hela branschen skulle behöva redovisa på ett och samma sätt, enligt en gemensam standard, för att verkligen flytta makten till konsumenterna, säger Anders Hülse.

Textilindustrin står för totalt 4–8 procent av världens klimatpåverkande utsläpp och nästan 80 procent av utsläppen sker i produktionen. Trots det har endast 29 procent av de undersökta företagen vetenskapligt baserade klimatmål som omfattar både den egna verksamheten och de underleverantörer som producerar kläderna.

– Klimatomställningen är vår tids största utmaning, och den blir inte enklare av att företag försöker dölja sin egen klimatpåverkan. Förtroendet för branschen skulle gynnas om fler redovisade klimatpåverkan från alla delar av sin verksamhet, säger Anders Hülse.

Årets undersökning innehöll även ljusglimtar. 2016 redovisade endast 12,5 procent av de undersökta företagen vilka som var deras underleverantörer. Till årets undersökning har den siffran stigit till 48 procent. När fler klädmärken redovisar vilka som producerar kläderna blir det enklare att granska och upptäcka om mänskliga rättigheter inte respekteras under produktionen.

Klädmärken med högst resultat i årets undersökning:

Klädmärke

Resultat

OVS, Kmart Australia, Target Australia

78

H&M, The North Face, Timberland

66

Vans

65

United Colors of Benetton

63

Gildan

62

C&A, Gucci

59

Puma

58

Dressmann, Esprit

57

Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Ugg

56

Calzedonia, Intimissimi, Tezenis

54

Om Fashion Transparency Index:

Fashion Transparency Index genomförs av organisationen Fashion Revolution. Undersökningen är ett mått på hur transparent klädmärkena i undersökningen redovisar sitt hållbarhetsarbete. Undersökningen har inte granskat hållbarhetspåståenden från respektive klädmärkes publika redovisningar.

Fristads hållbarhetsarbete har inte granskats i rapporten. Läs mer om Fristads hållbarhetsarbete här och ladda ner den senaste hållbarhetsrapporten här.


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.

Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård