2019-11-25 08:24Nyheter

Fristads bakom klänningen till vinnaren av Årets Miljöpris

null

Den 21 november hölls Betonggalan, byggbranschens största event för 10:de året i rad. Amanda Borneke, en av Sveriges främsta aktörer inom hållbarhetsfrågor var på plats och belönades med Årets Miljöpris för sitt engagemang. Kvällen till ära bar hon en specialsydd klänning skapad av Fristads designer Anastasios Lappas.

-När jag blev nominerad till Årets Miljöpris funderade jag länge på vad jag skulle ha på mig på galakvällen. Jag kunde inte ha på mig vad som helst. Det skulle inte kännas äkta. Jag ville att min klänning skulle motsvara mina ambitioner för branschen, säger Amanda Borneke som arbetar som kvalitets- och miljöansvarig på CS Riv & Håltagning samt är en aktiv profil inom hållbarhetsfrågor.

Funderingarna resulterade i en allmän efterlysning på LinkedIn om att skapa en klänning av rivavfall. En av Fristads kunder tipsade om Fristads designchef Anastasios Lappas och den miljövarudeklarerade kollektionen Green som nyligen lanserats. Det dröjde inte länge innan både Amanda och Anastasios nappade.

-Hela uppdraget kändes som en självklar utmaning, då jag själv brinner för miljöfrågor och ett cirkulärt tänk inom min bransch. Att få skapa en produkt som speglar detta och representerar ett produktsegment som inte självklart kopplas till miljöarbete kändes stimulerande. På Fristads jobbar vi dagligen med liknande frågor och det är något som genomsyrar allt vi gör, säger Anastasios Lappas, designchef på Fristads.

Amandas klänning har tillverkats av samma tyg som används till hantverkskollektionen Fristads Green som är världens första miljövarudeklarerade klädkollektion. Tyget består av en blandning av ofärgad bomull samt återvunnen polyester som torrfärgats med färgningssystemet e.dye®, vilket minskar vattenförbrukningen med 75%.

Reversibel konstruktion
Genom att designa klänningen av så stora sjok tyg som möjligt och samtidigt minimera antalet stygn kan klänningen med minimal insats återställas till sina ursprungliga beståndsdelar. Något som rimmar bra med Amandas hjärtefråga.

-Jag vill visa att det går att återbruka och återanvända material från industrier. Allt är möjligt och det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Amanda.

I designprocessen av klänningen ville Anastasios göra en koppling mellan betongindustrin och miljö.

-Jag hittade inspiration i ytterligheterna mellan det hårda och det mjuka, där betongindustrin symboliserar det hårda medan miljö symboliserar det mer mjuka och följsamma, till exempel stenar och vatten eller skrot och blommor, berättar Anastasios.

Faktum är att tygmängden som använts till klänningen är tillräckligt stor för att kunna tillverka ett par hantverkarbyxor av modellen Green.

-Vi har minimerat antalet sömmar i klänningen för att kunna återvinna materialet och sy upp en Green-byxa efter galan. Till exempel har kjolen endast en söm, i mitten på baksidan, annars är den formad med veck i midjan, berättar Anastasios.

I slutändan resulterade Amandas efterlysning i en hel outfit där varje del representerade ett sätt att återvinna eller återbruka material. Utöver klänningen från Fristads bar hon en återbrukad huvudbonad av stålnät från Bahlsam Hår & Make-up, en väska gjord av plastmatta från Tarkett samt strumpbyxor av återvunnen nylon från Swedish Stockings. Skor, smycken och nagellack var lånade från vänner. För rådgivning stod Brattöns Återbruk och ReCreate Design Company.


Fakta: Det här är Fristads Green
Plaggen i Fristads Green är konstruerade med en avancerad vikningsteknik som minskar antalet mönsterdelar och sömmar. Det effektiviserar användningen av material samtidigt som färre antal detaljer och sömmar gör att mindre energi behövs vid produktionen.

Kollektionen är tillverkad av ofärgad bomull och återvunnen polyester som torrfärgats med färgningssystemet e.dye, vilket minskar vattenförbrukningen med 75 procent. Alla plagg är OEKO-TEX®-certifierade. Knappar är tillverkade i obehandlad metall för att minska vattenförbrukningen. Dragkedjornas huvuddel samt detaljer och band är tillverkade av återvunnen polyester.

Spillmaterialet från alla Fristads Green-produkter omvandlas till skydd för armbågar och knän som medföljer byxan och jackan.

Läs mer om miljövarudeklarationen och Fristads Green här.

Om Amanda Borneke
Amanda Borneke arbetar som kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöledare på CS Riv & Håltagning. Trots sin ringa ålder är hon en välkänd hållbarhetsprofil och hennes driv och passion för hållbarhetsfrågor gör henne till en uppskattad paneldeltagare och debattör. Amanda har även en styrelsepost i Branschorganisationen för Byggnadsberedning och sitter med som ledamot i Sveriges Byggindustriers miljöutskott. CS Riv & Håltagning AB har sedan 2012 drivit ett eget återbruk – Brattöns Återbruk.


Om Fristads Sverige

Fristads är Sveriges ledande varumärke för arbetskläder och en del av Fristads Kansas Group, Europas största leverantör av yrkes- och profilkläder med flera starka varumärken som Fristads, Hejco, Acode, Martinson, B&C, Wenaas och Bragard. Koncernen bedriver verksamhet i mer än 20 länder och har två egna produktionsanläggningar. Fristads Kansas Group omsätter cirka 400 miljoner euro och har cirka 1 600 medarbetare.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård