2020-09-01 05:55Nyheter

Miljödeklarerade jackor i Fristads höstsläpp

I höst kompletterar Fristads sin miljövarudeklarerade kollektion Fristads Green med en skaljacka och en quiltad lättviktsjacka. Därmed är det nu möjlighet att klä sig i miljödeklarerade plagg året runt.

- Det är ett viktigt komplement till vårt Green-sortiment. Målet har varit att tillverkningen ska göra så liten påverkan på miljön som möjligt och jämfört med en traditionellt tillverkad skaljacka ger tillverkningen av den miljödeklarerade jackan ett mindre än hälften så stort klimatavtryck, säger Lene Jul, Product Management Director på Fristads.

Fristads Green är världens första miljödeklarerade klädkollektion och lanserades hösten 2019. Alla Fristads Green-produkter har en miljövarudeklaration, en så kallad Environmental Product Declaration, EPD – där plaggens totala miljöpåverkan redovisas.

- Jackorna kan användas var för sig eller tillsammans, beroende på temperatur och väder vilket gör att man i princip kan klä sig i miljödeklarerade plagg året runt, säger Anastasios Lappas, Head of Design and Innovation på Fristads.

Höstens nyhetssläpp kompletterar sortimentet

I höstens nyhetssläpp ingår även en klass 1 certifierad varselmodell av FAS G Hantverkarbyxa vilket gör att det nu finns ett komplett utbud av den moderna klassikern för hantverkare. Dessutom tillkommer en vatten- och vindtät skaljacka i GORE-TEX®-material samt en uppdaterad variant av jogger-byxan.

- Inför höstens nyhetssläpp har vi fokuserat på att komplettera vårt utbud inom bygg och anläggning samt att bredda utbudet inom vår miljövarudeklarerade kollektion Fristads Green, berättar Lene Jul, Product Management Director på Fristads.

Green Skaljacka 4922 GRS och Green Quiltad Jacka 4101 GRP lanseras i september 2020.

 

Fakta: Så har vi räknat

Den totala Global Warming Potential (GWP) som mäts i kg CO2 är för Green skaljacka 11,28 jämfört med 24,38 för jämförelseprodukten. För mer information, se EPD-rapporten.

Fakta: Environmental Product Declaration (EPD)

En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen Fristads Green har genomgått granskning på följande områden:

- materialval
- materialkvantiteter
- färgningsprocesser
- vatten- och elanvändning på fabriken
- paketering
- transport

Fakta: Det här är Fristads Green

Fristads Green är världens första miljödeklarerade klädkollektion och lanserades hösten 2019. Alla Fristads Green-produkter har en miljövarudeklaration, en så kallad Environmental Product Declaration, EPD – där plaggens totala miljöpåverkan redovisas.

Läs mer om miljövarudeklarationen och Fristads Green.

 

Nyheterna för hösten innefattar även:

VARSEL HANTVERKARBYXA STRETCH 2608 FASG, KLASS 1

Hantverksbyxa i FAS® bomull med partier i 4-vägs stretch. Slitstark varselbyxa i hantverksmodell med bekväm passform, stretch i midjan och CORDURA-förstärkningar.

HANTVERKARBYXA JOGGER 2621 STK

Hantverksbyxa i jogger-modell med avsmalnande ben. En sportig arbetsbyxa av slitstarka stickade material och 4-vägs stretchmaterial för bästa komfort och flexibilitet. Byxorna har spikfickor som kan döljas och vikas in.

GORE-TEX SKALJACKA 4864 GXP

Vatten- och vindtät skaljacka i smidigt GORE-TEX-material med extremt hög andasfunktion. En lätt och mjuk funktionsjacka med reflexdetaljer.


Ämnen: Produkt

Om Fristads Sverige

Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkraft. Fristads är en del av Fristads Kansas Group, den ledande leverantören i Europa inom arbetskläder med en portfölj som utöver Fristads innehåller varumärkena Kansas, Hejco, Martinson med flera. Läs mer på www.fristads.com.