2019-09-26 07:35Nyheter

Miljödeklarerade kläder får designutmärkelsen Red Dot Award

null

Arbetsklädestillverkaren Fristads har fått det internationella designpriset Red Dot Award: Design Concept för sin miljödeklarerade kollektion Fristads Green. Det är världens första klädkollektion som är granskad ur ett livscykelperspektiv utifrån en miljövarudeklaration.

– Priset är ett fantastiskt roligt erkännande för vårt arbete med att skapa hållbara kläder! Nu hoppas vi att den miljövarudeklaration som vi har tagit fram ska användas av hela klädbranschen för att minska klädernas miljöpåverkan, säger Anders Hülse, vd för Fristads.

Red Dot Award: Design Concept är en internationellt erkänd kvalitetsstämpel för produkter med hög designkvalitet. Fristads Green har utsetts till en av vinnarna tillsammans med ungefär sex procent av totalt cirka 4 000 nomineringar. Vinnarna presenterades vid en gala i Singapore i går, den 25 september. I designtävlingen deltar företag, universitet och andra med vardagsprodukter från många olika områden.

Plaggen i kollektionen Fristads Green har designats av Fristads chefsdesigner Anastasios Lappas och tillverkats på ett sätt som minimerar användningen av material, energi och transporter. För att kunna förverkliga kollektionen fick Fristads först i samarbete med Rise ta fram världens första miljövarudeklaration (EPD) för kläder.

– För att kunna minska sin påverkan måste man kunna mäta den. Nu finns ett verktyg för hela branschen, mode som arbetskläder, att öka transparensen mot konsumenterna, säger Lisa Rosengren, råmaterialchef på Fristads.

Förutom att förses med Red Dot mark, kommer Fristads Green-kollektionen även att ställas ut på Red Dot Design Museum i Singapore under det kommande året, och därefter på en vandringsutställning i Kina.

Fakta: Red Dot Award

  • Red Dot Award är en internationell utmärkelse för god formgivning som delas ut årligen av Design Zentrum Nordrhein Westfalen sedan 1955.
  • Utmärkelsen utdelas i tre kategorier: product design, communication design och design concept.
  • Företag, forskare och designer kan lämna in bidrag till tävlingen. Vanligen inkommer cirka 4 000 bidrag.
  • En jury av sakkunniga utser vinnare i fyra nivåer: Luminary, Best of the Best, Winner och Honourable Mention, där Luminary är den finaste utmärkelsen.
  • Tidigare svenska vinnare är bland annat ABB, Futurniture och Umeå Institute of Design.
  • Red Dot Design Museum finns Essen, Tyskland, i Singapore, och i Xiamen, Kina.


Fakta: Det här är Fristads Green

Plaggen i Fristads Green är konstruerade med en avancerad vikningsteknik som minskar antalet mönsterdelar och sömmar. Det effektiviserar användningen av material samtidigt som färre antal detaljer och sömmar gör att mindre energi behövs vid produktionen.

Kollektionen är tillverkad av ofärgad bomull och återvunnen polyester som torrfärgats med färgningssystemet e.dye, vilket minskar vattenförbrukningen med 75 procent. Alla plagg är OEKO-TEX®-certifierade. Knappar är tillverkade i obehandlad metall för att minska vattenförbrukningen. Dragkedjornas huvuddel samt detaljer och band är tillverkade av återvunnen polyester.

Spillmaterialet från alla Fristads Green-produkter omvandlas till skydd för armbågar och knän som medföljer byxan och jackan.

Läs mer om miljövarudeklarationen och Fristads Green här

Fakta: Environmental Product Declaration (EPD)

En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. EPD är en välanvänd standard inom byggindustrin, men har tidigare aldrig använts för kläder. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen Fristads Green har genomgått granskning på följande områden:

- materialval
- materialkvantiteter
- färgningsprocesser
- vatten- och elanvändning på fabriken
- paketering
- transport

Fristads är Sveriges ledande varumärke för arbetskläder och en del av Fristads Kansas Group, Europas största leverantör av yrkes- och profilkläder med flera starka varumärken som Fristads, Hejco, Acode, Martinson, B&C, Wenaas och Bragard. Koncernen bedriver verksamhet i mer än 20 länder och har två egna produktionsanläggningar. Fristads Kansas Group omsätter cirka 400 miljoner euro och har cirka 1 600 medarbetare.


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Fristads är Sveriges ledande varumärke för arbetskläder och en del av Fristads Kansas Group, Europas största leverantör av yrkes- och profilkläder med flera starka varumärken som Fristads, Hejco, Acode, Martinson, B&C, Wenaas och Bragard. Koncernen bedriver verksamhet i mer än 20 länder och har två egna produktionsanläggningar. Fristads Kansas Group omsätter cirka 400 miljoner euro och har cirka 1 600 medarbetare.

Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård