2021-12-28 06:45Pressmeddelande

Fristads ansluter sig till PFAS Movement

Fristads har undertecknat miljöorganisationen ChemSecs initiativ PFAS Movement. Initiativet syftar till att betona och utbilda om de skadliga effekterna av PFAS-ämnen, och arbetar för att fasa ut dem från produktionen.

Fristads arbetar för en mer hållbar verksamhet på alla nivåer med målet att bli ledande inom hållbarhetsfrågor inom branschen. Genom att ansluta sig till Chemsecs initiativ PFAS Movement tar Fristads ännu ett steg mot att minska sin klimatpåverkan.

– Bra kläder skyddar människor och ska inte tillverkas på bekostnad av miljön. Som producent av arbetskläder måste vi ta vårt ansvar och minska de PFAS-baserade miljöföroreningarna som uppstår vid tillverkning och användning av kläderna. Genom att ansluta oss till ChemSecs initiativ kan vi tillsammans fortsätta jakten på säkra alternativ, säger Anders Hülse, vd på Fristads.

Ansvarsfull kemikalieanvändning
Fristads arbetar kontinuerligt med att minska användningen av potentiellt skadliga kemikalier i produkterna. Det är ett komplicerat arbete eftersom kraven på funktion och säkerhet när det gäller arbetskläder är högre än för övrig klädproduktion.

– Kemikalier används för att ge plaggen specifika funktionella egenskaper. Vi arbetar kontinuerligt för att hålla koncentrationsnivåerna så låga som möjligt och se till att kemikalier endast används där det är absolut nödvändigt för plaggets funktion och i slutändan att användaren ska få ett komplett skydd från sina arbetskläder, säger Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material på Fristads.

Fakta: PFAS
PFAS (högfluorerade ämnen) är en grupp konstgjorda kemikalier som finns i en mängd olika hushållsprodukter och med tiden ackumuleras i miljön och människokroppen.

Fakta: ChemSec
ChemSec är en internationell ideell organisation som arbetar med att fasa ut skadliga kemikalier till förmån för säkra alternativ. I sitt arbete vill ChemSec skapa en stark länk mellan forskare, beslutsfattare och företag i kampen mot skadliga kemikalier. I ChemSecs PFAS Movement samlas företag som har ambitionen att fasa ut PFAS från leveranskedjor och som stödjer ett förbud på dessa ämnen.

För mer information om Fristads hållbarhetsarbete besök www.fristads.com


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Om Fristads Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård