2022-02-24 06:35Pressmeddelande

Fristads bidrar till utveckling av förnyelsebar energi

Under 2021 förhindrade Fristads att 830 ton koldioxid släpptes ut i atmosfären genom att bidra med ca 100 000 kronor till ett utvecklingsprojekt för förnyelsebar energi i Indien.

– När vi tog fram vår Outdoor-kollektion valde vi material med ett mindre miljöavtryck, men vi lovade även att utöver detta kompensera för koldioxidutsläppen som orsakats av produktionen av plaggen. 2020 valde vi att stötta ett program som finansierar soldrivna varmvattenberedare till indiska familjer och i år har vi valt att stötta ett projekt där avfall omvandlas till energi, säger Anne Nilsson, Marketing Director på Fristads och ansvarig för Fristads hållbarhetsarbete.

En del av intäkterna från försäljningen av Outdoor-kollektionen under 2021 har använts för att stötta ett projekt i södra Indien där avfall omvandlas till energi. I området där det är vanligt med hönsuppfödning och äggproduktion leder den traditionella öppna förvaringen av fåglarnas spillning till stora miljömässiga och hygieniska problem, och dessutom till utsläpp av skadliga metangaser. Genom projektet kan upp emot 120 000 ton spillning och andra organiska rester i stället konverteras till förnyelsebar el – varje år. Dessutom produceras upp emot 10 000 ton organisk gödsel varje år. Detta kan användas av lokala och regionala småbrukare för att implementera ett hållbart jordbruk.

Vill bli ledande i branschen inom hållbarhet
För Fristads står hållbarhet överst på agendan och målet är att bli ledande inom branschen inom hållbarhetsarbete. I arbetet med att minska verksamhetens påverkan på miljön har Fristads bland annat tagit fram en kollektion av arbetskläder där alla plagg har en så kallad miljövarudeklaration eller EPD (Environmental Product Declaration) som redovisar plaggets totala påverkan på miljön – från fiber till leverans på lagret. Arbetet med att ta fram en standard för EPD inom klädbranschen har gett flera insikter och resulterat i att Fristads har genomfört förändringar i alla led i produktionen så att den blir mer resurseffektiv.

– Klädproduktion orsakar mellan fyra och åtta procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen och vi behöver göra vad vi kan för att minska den siffran. Vi har som mål att minska vårt koldioxidutsläpp med 50 procent senast 2030 och för att lyckas med det arbetar vi på bred front för att minska våra utsläpp. Vi ser klimatkompensering som ett bra komplement till alla aktiviteter vi gör i vår övriga verksamhet för att ställa om till en mer hållbar produktion. I slutändan handlar det om att vi tycker att alla ska ha tillgång till bra och hållbara kläder både privat och på jobbet, men de ska inte tillverkas med onödig belastning på klimatet, säger Anne Nilsson.

Läs mer om Fristads klimatkompensering här.
Läs mer om Namakkal Waste to Energy Project här.


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Om Fristads Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård