2021-05-17 07:05Pressmeddelande

Fristads och Gunnebo Slott och Trädgårdar satsar på hållbarhet

Finsnickare Andreas Bergerson justerar de handbyggda fönstren på Orangeriet på Gunnebo Slott och Trädgårdar.Finsnickare Andreas Bergerson justerar de handbyggda fönstren på Orangeriet på Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Hållbarhet och miljö står högt på agendan för både arbetsklädestillverkaren Fristads och kulturreservatet Gunnebo Slott och Trädgårdar. Nu inleder Fristads ett samarbete med Gunnebo för att stärka sitt hållbarhetsarbete.

- Gunnebo är sedan länge känt för sitt gedigna hantverk och har ett kretsloppstänkande på alla nivåer av verksamheten. Just den här kombinationen av kvalitativt hantverk och ett genuint hållbarhetsarbete gör det till en perfekt miljö för våra miljödeklarerade arbetskläder, säger Anders Hülse, vd för Fristads.

Samarbetet innebär att hantverkare på Gunnebo kommer att använda kläder från Fristads Green-kollektion i sitt dagliga arbete med att restaurera slottet och de tillhörande fastigheterna. Kollektionen är miljödeklarerad och alla plagg har en EPD (Environmental Product Declaration), det vill säga att alltifrån design och materialval till produktion och transport av plaggen har analyserats från ett livscykelperspektiv för att minimera miljöpåverkan. Fristads var först i världen med att utveckla en EPD för kläder med hjälp av forskningsinstitutet Rise 2019.

- Det Fristads gör med sitt hållbarhetsarbete är oerhört trovärdigt, väldokumenterat och ambitiöst och det passar väl med hur vi arbetar med hållbarhet hos oss. Fristads förändrar branschen genom att sätta en ny standard för arbetskläder och det vill vi vara en del av, säger Anki Sande, vd för Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Gunnebo arbetar målmedvetet med hållbarhet och strävar efter ett kretsloppstänkande i alla delar av verksamheten. Både trädgårdar och restaurang innehar KRAV:s högsta certifiering, vilket bland annat betyder att alla grödor i köksträdgårdarna odlas på ekologiskt vis. Utbudet i restaurangen är säsongsanpassat och i största möjligaste mån väljs miljöanpassade produkter vid inköp. Fristads Green-kollektionen möter behovet av hållbara arbetskläder och hjälper Gunnebo att uppfylla den punkten i sin miljöpolicy.

- Att hitta miljöanpassade arbetskläder är något som alltid har varit en utmaning, så det är roligt att vi i och med samarbetet med Fristads får in även den pusselbiten, säger Andreas Bergerson, finsnickare på Gunnebo som initierade samarbetet.

Fakta: Environmental Product Declaration (EPD)
En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen Fristads Green har genomgått granskning på följande områden:

- materialval
- materialkvantiteter
- färgningsprocesser
- vatten- och elanvändning vid produktion
- paketering
- transport

Fakta: Det här är Fristads Green
Det som gör Fristads Green unikt är att plaggen produceras med hållbarhet i fokus, från design och materialval till produktion och leverans till Fristads lager. Plaggen är tillverkade av material med mindre miljöavtryck, som ekologisk bomull, återvunnen polyester och träbaserade textilfibern lyocell. 

Spillmaterialet från produktionen av alla Fristads Green-produkter tas om hand på plats och omvandlas till nya produkter, till exempel sockor, filtar, skydd för armbågar och knän samt stoppning till madrasser. Alla plagg är OEKO-TEX®-certifierade.

Fristads Green-plagg finns nu inom kategorierna bygg & anläggning, service & industri samt kyla vind regn. Målet är att erbjuda hållbara kollektioner till alla Fristads yrkesgrupper.

Läs mer om miljövarudeklarationen och Fristads Green här.

Om Gunnebo Slott och Trädgårdar

Gunnebo är ett nationellt kulturreservat och byggnadsminne som ägs av Mölndals stad sedan 1949. Visionen är att bevara och utveckla en väl sammanhållen 1700-talsegendom, som gör skillnad i samtiden genom att främja kulturarvsforskning, föra traditionellt hantverk vidare och gestalta historien, baserat på dokumenterad kunskap. Ledorden är historisk trovärdighet, högklassigt hantverk och hållbar livsstil. Ett knappt 40-tal personer arbetar i verksamheten, alltifrån snickare och bagare till landskapsarbetare och fastighetsskötare. Läs mer på www.gunneboslott.se


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Om Fristads Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Linda McGurk
PR- och kommunikationsansvarig
Linda McGurk