2019-12-02 07:52Pressmeddelande

Miljödeklarerade snickarbyxor sparar 3,6 miljarder liter vatten

null

Genom att välja miljövarudeklarerade arbetsbyxor skulle Sveriges hantverkare kunna spara 3,6 miljarder liter vatten per år. Det motsvarar vattenförbrukningen i samtliga hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö under två veckor – och är en minskning med 80 procent jämfört med traditionellt tillverkade arbetsbyxor.

– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på bekostnad av miljön. Genom att ta fram en miljödeklarerad kollektion arbetskläder vill vi på Fristads sätta en standard som hela branschen kan använda för att minska sin påverkan på miljö och klimat, säger Anders Hülse, vd för Fristads.

I Sverige finns det 58 408 enmansföretag i byggbranschen. Om varje hantverkare förbrukar två par arbetsbyxor per år går det åt uppskattningsvis 4,4 miljarder liter vatten vid tillverkningen av traditionella arbetsbyxor.

Med byxor från Fristads Green skulle Sveriges hantverkare kunna spara 3,6 miljarder liter vatten per år. Det motsvarar vattenförbrukningen i samtliga hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö under två veckor och är en minskning med 80 procent jämfört med traditionellt tillverkade arbetsbyxor.

– Det blir allt viktigare att använda färskvattnet ansvarsfullt. Sveriges hantverkare skulle kunna minska sin miljöpåverkan dramatiskt bara genom att byta byxor, säger Anders Hülse, vd för Fristads.

Färskvatten är redan i dag en bristvara i många delar av världen. Färgning av textil är den del av klädtillverkningen som kräver mest vatten. Plaggen i Fristads Green färgas med tekniken e.dye, som minskar vattenförbrukningen i färgningsprocessen med 75 procent.

Arbetsplaggen i kollektionen Fristads Green är de första kläder i världen som fått en miljövarudeklaration. De har designats för en tillverkning som minimerar användningen av vatten, material, energi och transporter. Kollektionen Fristads Green för hantverkare lanserades i september i år och består inledningsvis av byxor, två jackor och en t-shirt.

För mer information kontakta

Sofia Bennegård, pr-ansvarig, Fristads, 033-20 22 78, sofia.bennegard@fristads.com 

För pressbilder se vårt pressrum på Mynewsdesk.


Fakta: Så har vi räknat
Enligt Statistiska Centralbyrån finns det 58 408 enmansföretag inom byggsektorn i Sverige. En normal förbrukning av arbetsbyxor för en hantverkare är två par per år, vilket ger 116 816 par byxor per år för enmansföretagen i Sverige.

Miljövarudeklarationen för Fristads Green visar att man sparar 30 650 liter vatten per byxa vid tillverkningen, motsvarande 61 300 liter vatten per hantverkare och år, jämfört med ett par traditionella arbetsbyxor. På ett år skulle alltså Sveriges enmansföretag tillsammans kunna spara cirka 3,6 miljarder liter vatten genom att välja miljövarudeklarerade arbetsbyxor.

Antalet personer som lever i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö är 1 873 335. Enligt Svenskt vatten är en genomsnittlig vattenförbrukning 140 liter per person och dygn. Under 14 dygn förbrukar alltså dessa tillsammans cirka 3,7 miljarder liter vatten.


Fakta: Environmental Product Declaration (EPD)
En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen Fristads Green har genomgått granskning på följande områden:

- materialval
- materialkvantiteter
- färgningsprocesser
- vatten- och elanvändning på fabriken
- paketering
- transport


Fakta: Det här är Fristads Green
Plaggen i Fristads Green är konstruerade med en avancerad vikningsteknik som minskar antalet mönsterdelar och sömmar. Det effektiviserar användningen av material samtidigt som färre antal detaljer och sömmar gör att mindre energi behövs vid produktionen.

Kollektionen är tillverkad av ofärgad bomull och återvunnen polyester som torrfärgats med färgningssystemet e.dye, vilket minskar vattenförbrukningen med 75 procent. Alla plagg är OEKO-TEX®-certifierade. Knappar är tillverkade i obehandlad metall för att minska vattenförbrukningen. Dragkedjornas huvuddel samt detaljer och band är tillverkade av återvunnen polyester.

Spillmaterialet från alla Fristads Green-produkter omvandlas till skydd för armbågar och knän som medföljer byxan och jackan.

Läs mer om miljövarudeklarationen och Fristads Green.

Fristads är Sveriges ledande varumärke för arbetskläder och en del av Fristads Kansas Group, Europas största leverantör av yrkes- och profilkläder med flera starka varumärken som Fristads, Hejco, Acode, Martinson, B&C, Wenaas och Bragard. Koncernen bedriver verksamhet i mer än 20 länder och har två egna produktionsanläggningar. Fristads Kansas Group omsätter cirka 400 miljoner euro och har cirka 1 600 medarbetare.


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Fristads är Sveriges ledande varumärke för arbetskläder och en del av Fristads Kansas Group, Europas största leverantör av yrkes- och profilkläder med flera starka varumärken som Fristads, Hejco, Acode, Martinson, B&C, Wenaas och Bragard. Koncernen bedriver verksamhet i mer än 20 länder och har två egna produktionsanläggningar. Fristads Kansas Group omsätter cirka 400 miljoner euro och har cirka 1 600 medarbetare.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård