2022-01-12 07:39Pressmeddelande

Ny digital tjänst möjliggör beräkning av arbetsklädernas miljöpåverkan

Nu tar Fristads nästa steg mot att göra det enklare att bli mer medveten om sin miljöpåverkan när det gäller arbetskläder genom att lansera Green Calculator – en digital lösning som räknar ut hur stor skillnad valet av arbetskläder gör, baserat på riktiga data.

2019 lanserade Fristads sin första miljödeklarerade klädkollektion Fristads Green. Efter det har flera kollektioner släppts där varje plagg har en miljödeklaration i form av en så kallad EPD, som visar plaggets totala påverkan på miljön, från konstruktion och material till spill och transport. Nu tar Fristads nästa steg i arbetet för att göra det enklare för sina kunder att får koll på sin miljöpåverkan och i förlängningen minska sitt klimatavtryck, genom att lansera en digital tjänst som räknar ut arbetsklädernas påverkan på miljön.

– Det känns fantastiskt att som första företag inom branschen kunna erbjuda ett digitalt verktyg där våra kunder både kan räkna ut hur mycket de minskar sin miljöpåverkan och dessutom får ut ett underlag som de i sin tur kan använda i sin hållbarhetskommunikation. Vi hoppas att Green Calculator kommer ge en värdefull insyn och insikt hos våra kunder och få fler att göra ett medvetet val när det gäller arbetskläder. Bra arbetskläder ska skydda användaren, men inte på onödig bekostnad av miljön, säger Anders Hülse, VD på Fristads.

Räknar ut vilken miljöpåverkan arbetskläderna har
Green Calculator samlar uppgifter för alla plagg som har en miljödeklaration på ett ställe, inklusive jämförelseprodukterna från Fristads övriga sortiment. Genom att välja vilka arbetskläder man använder idag, eller vill införskaffa, samt hur många anställda företaget har räknar Green Calculator snabbt ut vilken miljöpåverkan plaggen har – och framförallt hur mycket mindre CO2e och vattenförbrukning som produkterna inom Fristads Green-kollektionen ger.

Sen lanseringen av den första miljödeklarerade kollektionen för hantverkare har Fristads Green utvecklats till att innefatta kollektioner för service och industri liksom ytterplagg. Under 2022 kommer en fjärde kollektion att släppas – Fristads Green Varsel. I och med det tar Fristads ännu ett stort steg mot sitt mål att kunna erbjuda miljödeklarerade Fristads Green plagg inom alla segment.

Green Calculator är tillgänglig på fristads.com och är öppen för alla att använda.

Fakta: Environmental Product Declaration (EPD)
En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen Fristads Green har genomgått granskning på följande områden:
- materialval
- materialkvantiteter
- färgningsprocesser
- vatten- och elanvändning på fabriken
- paketering
- transport

Fakta: Det här är Fristads Green
Fristads Green är världens första miljödeklarerade klädkollektion och lanserades hösten 2019. Alla Fristads Green-produkter har en miljövarudeklaration, en så kallad Environmental Product Declaration, EPD – där plaggens totala miljöpåverkan redovisas.

Läs mer om miljövarudeklarationen och Fristads Green.


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Om Fristads Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård