1969 började snickaren Bengt Fyhr från Rättvik tillverka bra och funktionella verktygsbälten. Rörelsen gick så bra att han lierade sig med sin revisor, Hans Furn. Tillsammans har de byggt upp varumärket Snikki, som nu fyller 40 år.
– Vi är nog mest stolta över är att vi under alla år har fått fram så många produkter som är så bra att vi fått efterföljare och ibland rena kopierare. Men Snikki har stått sig gott och nu lanserar vi en rad nya produkter, säger Hans Furn, VD för Fauna AB, som tillverkar Snikki.
De flesta svenska yrkesarbetare och hantverkare har burit sina verktyg i ett bälte eller annat bärhjälpmedel från Snikki. Populariteten kan man till stor del tacka Bengt Fyhr för:
– På 1960-talet arbetade jag som byggnadssnickare. Det saknades bra snickarbälten. Jag började göra mina egna, och efterfrågan från arbetskamrater blev så stor att jag till slut kunde börja producera i liten skala.
Efterfrågan ökade, sortimentet utökades och fabriken i Rättvik växte. Postorder var från start den bästa distributionsformen. Tillsammans med Hans Furn utvecklade Bengt Fyhr bolaget.
– Men 1989 sålde vi till Boråsföretaget Fristads. De hade större potential att utveckla försäljningen, säger Hans Furn.
I Rättvik lades krutet på att utveckla bärteknik, ergonomi, produkter och en flexibel produktion i både korta och långa serier.
– 1990 bildade vi Fauna, som framför allt tillverkar ryggsäckar och tillbehör för jakt, fiske och friluftsliv. Samtidigt fortsatte vi med legoproduktion för bland andra Fristads.
2002 köpte Bengt Fyhr och Hans Fuhr tillbaka företaget. Och i år har de sålt det igen.
– Någon gång måste man sluta, vi är båda över 60 år. Men vi stannar kvar några år till och vi har löften om att verksamheten blir kvar i Rättvik, trots att vi också har tillverkning i Indien, säger Hans Furn.
I dag omsätter Fauna 14 miljoner SEK och har 14 anställda. Fristads äger varumärket Snikki, men Fauna tillverkar alla produkter.
– Snikki är otroligt starkt i sitt segment. Det beror på två saker: 40 års erfarenhet och förnyelse har gjort det till marknadsledare samt den höga kvaliteten. Produkterna är utvecklade från grunden, noggrant utprovade och ingår i ett komplett sortiment. Det är ett märke för proffsen med stark svensk tradition, säger Eva Ståhl Elmberg, marknadsföringschef på Fristads.
Två nya fickor från Snikki
40-årsfirande Snikki lanserar för Fristads räkning två nya fickor:
En elektrikerficka 7204 som dessutom passar för montörer inom industri och tele med mera. Den har fyra mejselfack, två yttre verktygsfack, ett stort fack för materiel, anteckningsmateriel och verktyg. Den har också tejphållare. Elektrikerfickan är tillverkad i polyesterlaminat med Quick Snap-clips för montering på en verktygsrem.
För lager- och butiksarbetare liksom montörer finns Serviceficka 7205. Den har ficka för telefon samt fem fack för verktyg, materiel med mera. Hållare för måttband. Tillverkad i polyesterlaminat med Quick Snap-clips för montering på en verktygsrem.
För mer information: Eva Ståhl Elmberg, marknadsföringschef, Fristads 033-22 23 29, eva.elmberg@fristads-co.com
Bilder för fri publicering i Fristads pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/fristads
Fristads är Sveriges ledande varumärke för arbetskläder och en del av Fristads Kansas Group, Europas största leverantör av yrkes- och profilkläder med flera starka varumärken som Fristads, Hejco, Acode, Martinson, B&C, Wenaas och Bragard. Koncernen bedriver verksamhet i mer än 20 länder och har två egna produktionsanläggningar. Fristads Kansas Group omsätter cirka 400 miljoner euro och har cirka 1 600 medarbetare.