2020-05-26 05:50Pressmeddelande

3 av 10 plagg kan lagas istället för att bytas ut

Genom att laga reklamerade arbetskläder istället för att byta ut dem kunde Fristads under 2019 i 30 procent av reklamationsärendena laga och returnera plagget till kunden istället för att byta ut det mot ett nytt. De vanligaste lagningarna bestod av att byta ut knappar eller dragkedjor.

– Våra arbetskläder är tillverkade för att skydda användaren under arbetsdagen, det är ett löfte vi står bakom till 100 procent. För oss är funktion och kvalitet A och O, vi drivs av att skapa kvalitetsprodukter som håller längre, och på så sätt bidra till en lägre konsumtion och en bättre miljö. Det är mycket tack vare våra kunder som vi kontinuerligt kan förbättra vår kvalitet och förlänga plaggens livslängd, säger Anders Hülse, vd på Fristads.

0,1 % av alla sålda plagg reklameras
Under 2019 reklamerades 0,1 % av alla sålda Fristads-plagg. En reklamation kan handla om att ett blixtlås måste bytas ut eller att man måste lägga på en förstärkning på en del av plagget som är utsatt för hårt slitage. När en kund reklamerar en produkt till Fristads undersöks alltid först om plagget kan repareras istället för att bytas ut. Av alla reklamerade plagg under 2019 reparerades och returnerades 30% till kunden istället för att ersättas med nya produkter. Den vanligaste reparationen bestod av att byta blixtlås och knappar och totalt byttes 775 blixtlås och 169 knappar ut förra året.

– Vi har en väldigt låg andel reklamationer jämfört med antal sålda plagg vilket jag tror är ett resultat av att vi genom åren har skapat flera interna forum där vi kan identifiera förbättringsmöjligheter i ett tidigt skede, främst genom vår returavdelning och avdelningen för kvalitet. På så vis kan vi snabbt upptäcka avvikelser och förbättringar kan göras på ett effektivt sätt, fortsätter Anders.

Eget team av kvalitetskontrollanter
För att kunna bibehålla en hög kvalitetsnivå har Fristads utvecklat processer för att kontinuerligt förbättra sina produkter, så att de fyller sin funktion under hela sin livslängd och därmed minimerar varje enskild produkts påverkan på miljön. Bland annat har Fristads ett team av kvalitetskontrollanter som har ett nära samarbete med leverantörerna och flera i teamet är stationerade i de länder där materialen och plaggen tillverkas.

– Det har flera fördelar, till exempel blir vårt partnerskap med leverantörerna starkare och det går också i linje med vårt mål att alltid arbeta så nära källan som möjligt. Varje beställning inspekteras under hela produktionsprocessen för att undvika situationer där plagg inte kan användas och därför måste förstöras eller returneras till tillverkaren för att korrigeras, vilket i sin tur kan få en negativ inverkan på miljön, säger Anders.

Under produktionen utförs flera kontroller av material, tekniska specifikationer och sömmar. Dessutom inspekteras varje transport före avgång och efter ankomst för att mäta fukthalten, för att undvika att plaggen får fukt- och mögelangrepp.

Hållbarhetsrapport 2019
Läs mer om Fristads kvalitetsarbete och initiativ för att minska sin miljöpåverkan i hållbarhetsrapporten här.


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkraft. Fristads är en del av Fristads Kansas Group, den ledande leverantören i Europa inom arbetskläder med en portfölj som utöver Fristads innehåller varumärkena Kansas, Hejco, Martinson med flera. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård