2021-05-03 08:15Pressmeddelande

Nästan halverade klimatutsläpp med miljövarudeklaration

Klimatavtrycket från ett par Fristads Green Fusion-byxor är nästan hälften så stort som från ett par konventionellt producerade byxor.Klimatavtrycket från ett par Fristads Green Fusion-byxor är nästan hälften så stort som från ett par konventionellt producerade byxor.

Ett par arbetsbyxor med miljövarudeklaration ger upphov till nästan hälften så stora klimatpåverkande utsläpp som konventionellt tillverkade arbetsbyxor. Det visar arbetsklädestillverkaren Fristads hållbarhetsredovisning som släpps i dag.

– Det här är ett exempel som visar varför det är så viktigt att mäta klimat- och miljöpåverkan på plaggnivå. Tack vare miljövarudeklarationen har vi numera kunskapen att göra rätt förändringar i design och produktion. En viktig åtgärd för att möta klimatkrisen skulle därför vara att införa en obligatorisk mätstandard för alla klädesplagg, säger Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material på Fristads.

I sin nya hållbarhetsredovisning visar Fristads ett exempel med två arbetsbyxor som till både utseende och funktion är likvärdiga. Men det ena paret har bara orsakat utsläpp motsvarande 8,62 kg koldioxid, jämfört med 15,77 kg koldioxid för det andra, en skillnad på 45 procent.

Den lägre klimatpåverkan beror främst på att bomullen i det ena paret har bytts ut mot den träbaserade textilfibern lyocell och återvunnen polyester. Även mängden vatten som har krävts för tillverkningen har minskat drastiskt, med 92 procent, jämfört med traditionellt tillverkade plagg.

– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på bekostnad av klimatet. I arbetet med att skapa en mer hållbar kollektion har vi också tagit fram en mätmetod – en miljövarudeklaration – som är öppen för hela klädbranschen att använda, säger Anders Hülse, vd för Fristads.

Textilindustrin globalt står för mellan fyra och åtta procent av de totala klimatutsläppen enligt rapporten Fashion on Climate som släpptes förra året. Det motsvarar de sammanlagda utsläppen från Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Majoriteten av utsläppen finns i produktionsledet. Den miljövarudeklaration som Fristads använder har tagits fram tillsammans med forskningsinstitutet Rise och bygger på livscykelanalyser.

För mer information, kontakta:
Linda McGurk, PR-ansvarig Fristads, 033-20 22 76, linda.mcgurk@fristads.com
Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material Fristads, 033-20 21 47, lisa.rosengren@fristads.com

Hållbarhetsrapport
Läs och ladda ned Fristads hållbarhetsredovisning för 2020 här.

Fakta: Environmental Product Declaration (EPD)
En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen Fristads Green har genomgått granskning på följande områden:

- materialval
- materialkvantiteter
- färgningsprocesser
- vatten- och elanvändning vid produktion
- paketering
- transport

Fakta: Det här är Fristads Green
Det som gör Fristads Green unikt är att plaggen produceras med hållbarhet i fokus, från design och materialval till produktion och leverans till vårt lager. Plaggen är tillverkade av material med mindre miljöavtryck, som ekologisk bomull, återvunnen polyester och träbaserade textilfibern lyocell.

Green-plaggen färgas med en speciell teknik som kallas e.dye och minskar vattenförbrukningen med 75 procent. Spillmaterialet från produktionen av alla Fristads Green-produkter tas om hand på plats och omvandlas till nya produkter, till exempel sockar, filtar, skydd för armbågar och knän samt stoppning till madrasser. Alla plagg är OEKO-TEX®-certifierade.

Fristads Green-plagg finns nu inom kategorierna bygg & anläggning, service & industri samt kyla vind regn. Målet är att erbjuda hållbara kollektioner till alla Fristads yrkesgrupper.

Läs mer om miljövarudeklarationen och Fristads Green här: https://www.fristads.com/sv-se/produktinfo/las-mer-om/miljodeklaration-EPDÄmnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Om Fristads Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Linda McGurk
PR- och kommunikationsansvarig
Linda McGurk