2020-04-16 05:55Nyheter

Miljödeklarerad kollektion i final för Stora Designpriset 2020

Fristads är ett av fem svenska företag som har chans att ta hem Stora Designpriset 2020. Det är för den miljödeklarerade kollektionen Fristads Green som företaget har blivit nominerat. Stora Designpriset delas ut av Teknikföretagen, med syfte att uppmärksamma affärsframgångar som resultat av ett integrerat och konsekvent designarbete.

– Vi är jätteglada över finalistplatsen. Hållbarhetsaspekten har varit central i designprocessen för Fristads Green och genomsyrat varje steg i utvecklingen. Vi har verkligen gått in i alla detaljer och försökt minimera och skala av så mycket som möjligt. Det känns kul att juryn uppskattar att designen spelar en så stor roll som det gör i strävan mot en mer hållbar tillverkning av kläder, säger Anastasios Lappas, Head of Design och Innovation på Fristads.

Världens första miljödeklarerade klädkollektion
Fristads lanserade kollektionen Fristads Green hösten 2019 och blev därmed först i världen med en miljövarudeklarerad klädkollektion. Samtliga plagg i kollektionen har en miljövarudeklaration, en så kallad Environmental Product Declaration, EPD som redovisar plaggets totala miljöpåverkan under dess livscykel.

– De flesta företag, framförallt i Sverige, har ett stort fokus på hållbarhet. Vi ville göra det på riktigt från grunden och inte bara byta till en hållbar fiber i plagget, som är vanligt att tillverkare i textilvärlden gör när en hållbar kollektion ska tas fram. En EPD visar svart på vitt om någonting är hållbart eller inte. Vi tror inte, utan vet att våra plagg är hållbara, och kan visa det med siffror, säger Lisa Rosengren Head of R&D Raw Material på Fristads.   

Funktion och kommersiell framgång viktiga faktorer
Vinnaren av Stora Designpriset 2020 utses av en jury och annonseras i Dagens Industri den 29 april, då den planerade prisutdelningen fått ställas in på grund av rådande situation. Utöver detta utses även ”Publikens favorit” genom en publik omröstning som pågår mellan den 15 och 26 april.

I bedömningen tittar juryn på funktion och gestaltning samt vilken mån designen byggt långvarig kommersiell framgång. Andra viktiga delar är brukarperspektiv, designstrategi, innovativ höjd, nyhetsvärde, produktionsanpassning, ergonomi och miljökrav. 

Fakta: Stora Designpriset
Stora Designpriset delas ut av Teknikföretagen och funnits sedan 2003 med syftet att uppmärksamma affärsframgångar som bäddats av ett integrerat och konsekvent designarbete. Bland de tidigare vinnarna finns bland annat bioskrivaren BIO X, elektriska motorcykeln Kalk och Pocket Operators som är ett musikinstrument i fickformat. För mer information besök https://storadesignpriset.se/

 

 


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkraft. Fristads är en del av Fristads Kansas Group, den ledande leverantören i Europa inom arbetskläder med en portfölj som utöver Fristads innehåller varumärkena Kansas, Hejco, Martinson med flera. Läs mer på www.fristads.com.

Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård