2023-06-27 06:10Nyheter

Unikt samarbete mellan Fristads och Stockholms Stadsmission minskar textilavfall

Insamlade arbetskläder ges en andra chans genom Stockholms Stadsmissions kanaler.I Stockholms Stadsmissions butik på Hornsgatan ges utsorterade och insamlade arbetskläder en andra chans.

Fristads är en av Sveriges ledande aktörer inom arbetskläder – nu inleder de ett långsiktigt samarbete med Stockholms Stadsmission för att återbruka arbetskläder, och skapa ett nytt spännande utbud på second hand-marknaden.

Enligt en undersökning* gjord av Kantar Sifo svarar drygt hälften av de svenskar som arbetar, 51 procent, att de använder arbetskläder när de är på jobbet. Men branschen för arbetskläder har samma utmaningar som övriga textilbranschen där produkternas livslängd behöver förlängas. Ett unikt långsiktigt samarbete inleds nu mellan Fristads och Stockholms Stadsmission, där begagnade arbetskläder blir till vardagsmode.

Fristads är, av hantverkare, sedan länge starkt förknippade med kvalitet och hållbarhet. De senaste åren har Fristads satsat stort på att ställa om till en mer miljömässigt hållbar produktion genom att bland annat utveckla en miljövarudeklaration för kläder. Samtidigt har flera initiativ tagits för att förlänga produkternas livscykel.

– Vi arbetar aktivt för att ta vårt ansvar och hitta lösningar för att minska vår miljöpåverkan och minimera textilavfall. Det gör vi bland annat genom att se till att de textilfibrer som redan producerats används så länge det går samtidigt som vi ställer om vår produktion för att minimera påverkan på miljön. För oss är det viktigt att utveckla produkter med hög kvalitet och tidlös design som håller för att användas under en lång tid, säger Anne Nilsson, Director of Marketing & Sustainability, Fristads.

Långsiktigt samarbete minskar textilavfall från arbetskläder
Genom samarbetet med Stockholms Stadsmission lanseras nu en specialbyggd shop-in-shop i Stockholms Stadsmissions butik på Hornsgatan 58 i Stockholm där insamlade arbetskläder från Fristads kommer att säljas. Förhoppningen är att kläderna ska attrahera en stilmedveten urban målgrupp, såväl som personer på jakt efter funktionella plagg.

Samarbetet mellan Fristads och Stockholms Stadsmission bottnar i en gemensam ambition att skapa hållbara alternativ för återbruk och en insikt i att arbetskläder kan fylla flera syften – både som funktionskläder, men även som modeplagg då estetiken kring arbetskläder är eftertraktad och dessutom håller hög trendnivå.

– Här finns en möjlighet att ta vara på existerande plagg samt nå en ny typ av användare som nödvändigtvis inte behöver använda kläderna i professionellt syfte, fortsätter Anne Nilsson, Fristads.

Kläderna har samlats in via Fristads returavdelning, återförsäljare och slutkunder. Arbetskläderna har antingen blivit utsorterade eller är i lätt begagnat skick.

– Stockholms Stadsmission verkar för en mer hållbar klädmarknad och vill bidra till att fler branscher ser möjligheterna med återbruk. Det här samarbetet är ett viktigt och spännande steg i det arbetet, där vi tillsammans med Fristads kan utforska nya former för att förlänga livstiden på textilier. När man handlar hos oss bidrar man till att ge både kläder och människor en andra chans. Vi hoppas att många hittar till butiken och upptäcker det här spännande sortimentet, säger Ann-Sofie Kahl, områdeschef på Stockholms Stadsmission.

Det långsiktiga samarbetet mellan Fristads och Stockholms Stadsmission kommer bland annat tas ut genom samarbeten med designers, och via lokala butiker.

Försäljning i butik och online
Plaggen går nu att köpa i Stockholms Stadsmissions butik på Hornsgatan 58 i Stockholm. De kommer även säljas i deras webbshop på shop.stadsmissionen.se 

Om Stockholms Stadsmission
Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation som verkar för att bekämpa utanförskap i Stockholms län. Organisationen driver 24 second hand-butiker inklusive online-försäljning. Verksamheten drivs som sociala företag, vilket innebär att alla intäkter återinvesteras för att kunna erbjuda arbetsträning i butik och sortering till människor som står långt från arbetsmarknaden.

Läs mer på https://www.stadsmissionen.se/

*Länk till undersökning: https://nyhetsrum.fristads.com/posts/news/varannan-svensk-bar-arbetsklader-pa-jobbet


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård