2023-02-28 07:30Pressmeddelande

Fristads bidrar till biokraft som stödjer textiltillverkning i Indien

Under 2022 förhindrade Fristads att 3,668 ton koldioxid släpptes ut i atmosfären genom att bidra med cirka 100 000 kronor till ett utvecklingsprojekt för biokraft i Indien.

– Det är det tredje året som vi kompenserar för koldioxidutsläppen som orsakats av produktionen av vår Outdoor-kollektion. Vårt mål är att halvera våra koldioxidutsläpp till 2030 och vi arbetar brett för att nå dit. Vi ser klimatkompensering som ett bra komplement till alla aktiviteter vi gör i vår övriga verksamhet för att ställa om till en mer hållbar produktion, säger Anne Nilsson, Marketing Director på Fristads och ansvarig för Fristads hållbarhetsarbete.

En del av intäkterna från försäljningen av Outdoor-kollektionen under 2022 har använts för att stötta ett projekt i Punjab i Indien där biomassa omvandlas till energi. Energin som produceras genom att använda organiskt material som risskal, djurspillning, sågspån och avfall från palmolja används av en textilproducent på samma plats. Genom projektet undviks inte bara användningen av fossila bränslen utan kraftverket bidrar även till arbetstillfällen och affärsmöjligheter lokalt. Utsläppsminskningen genom projektet är uppskattad till 582 210 ton CO2e under 10 år. Projektet är listat på United Nations Carbon Offset Platform.

Vill bli ledande i branschen inom hållbarhet
För Fristads står hållbarhet överst på agendan och målet är att bli ledande inom branschen inom hållbarhetsarbete. I arbetet med att minska verksamhetens påverkan på miljön har Fristads bland annat tagit fram en kollektion av arbetskläder där alla plagg har en så kallad miljövarudeklaration eller EPD (Environmental Product Declaration) som redovisar plaggets totala påverkan på miljön – från fiber till leverans på lagret. Arbetet med att ta fram en standard för EPD inom klädbranschen har gett flera insikter och resulterat i att Fristads har genomfört förändringar i alla led i produktionen så att den blir mer resurseffektiv.

– Klädproduktion orsakar mellan fyra och åtta procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen och vi behöver göra vad vi kan för att minska den siffran. För oss är det givet att alla ska ha tillgång till bra och hållbara kläder både privat och på jobbet, men de ska inte tillverkas med onödig belastning på klimatet, säger Anne Nilsson.

Läs mer om Fristads klimatkompensering här.
Läs mer om Biomass-based Power Plant Project här.


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård