2021-12-08 06:45Pressmeddelande

Fristads tar första steget mot cirkulär klädproduktion

Fristads tar första steget mot cirkulär klädproduktionFristads tar första steget mot cirkulär klädproduktion

Arbetsklädestillverkaren Fristads har tagit fram en pikéskjorta som delvis är tillverkad av uttjänta plagg. Det innebär att Fristads har tagit ett viktigt första steg mot att sluta cirkeln på sin klädproduktion.

- Vi har gjort stora framsteg när det gäller att mäta och minska miljöpåverkan från våra plagg under hela produktionsprocessen. Nästa logiska steg är att ta hand om plaggen efter att de är utslitna, säger Anders Hülse, VD för Fristads.

Fristads har i många år försett Hollands största post- och logistikföretag PostNL med pikéskjortor. Tack vare ett nytt pilotprogram kommer skjortorna nu att samlas in och återvinnas till nya plagg, vilket innebär att Fristads kan sluta cirkeln på en del av sin klädproduktion. Den långsiktiga planen är att använda det återvunna materialet i de blå-orange skjortor som används av 25 000 anställda på PostNL.

- Vi undersöker möjligheten att kunna tillverka certifierade återcirkulerade plagg även för andra kunder. Med det här projektet vill vi åstadkomma en varaktig förändring av vår klädproduktion, säger Marie-José Verbeek, landschef för Fristads Benelux.

En del av lösningen
Först hämtar Fristads de utslitna pikéskjortorna från kunden och skickar dem till en återvinningsanläggning, där de bearbetas och blandas med bomull, samt återvunnen polyester gjord av PET-flaskor. Sedan färgas det återcirkulerade materialet och används i tillverkningen av nya pikéskjortor.

Ungefär 15 procent av materialet i den nya skjortkollektionen består av återvunnet material från kasserade plagg, vilket minskar plaggens totala miljöpåverkan, både genom att eliminera avfall och minska utsläpp och vattenförbrukning. Hela produktionsprocessen granskas och certifieras av en tredje part.

- Att sluta cirkeln på våra arbetskläder är en del i vår hållbarhetsresa. Vi vill vara en del av lösningen, inte problemet, säger Heleen Westerhoff, produktspecialist på Fristads Benelux.


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Om Fristads Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård