2024-03-18 15:25Pressmeddelande

Fristads och Ahlsell startar insamling av använda arbetskläder

Fristads och Ahlsell startar insamling av använda arbetskläder

Fristads, en av Sveriges ledande tillverkare av arbetskläder, går samman med Ahlsell i ett nytt samarbete för att få större insikt i, samt utveckla en mer hållbar modell för återbruk, reparation och återvinning av använda arbetskläder. 

- Alla nya produkter som tillverkas har en påverkan på miljön. Därför är det viktigt att använda befintliga plagg så länge som möjligt, både genom att ta hand om dem under användarfasen och att ge dem en andra chans. Tillsammans med Ahlsell, som är en viktig kund för vår svenska marknad, vill vi lära oss mer om våra produkter efter användarfasen samt utveckla en mer hållbar modell för att samla in och återanvända arbetskläder som vi sedan kan skala upp till fler kunder, säger Anne Nilsson, Director of Marketing and Sustainability på Fristads. 

Pilotprojektet inleds i mars och kommer i den första fasen att fokuseras på att samla in använda arbetskläder via insamlingsboxar i utvalda Ahlsell-butiker. Därefter kommer kläderna sorteras efter användningsgrad för att avgöra vad som går att reparera och återanvända samt vad som kan återvinnas för användning i en "open loop" till industrin.  

- Vår gemensamma drivkraft i att ta ansvar och bidra till ett mer hållbart samhälle har varit en grundläggande faktor för projektet och vi ser fram emot att tillsammans med Fristads utvärdera möjligheterna till en förändring inom vår bransch. Precis som Fristads är en ledande aktör inom hållbarhet på producentsidan, så vill även vi på Ahlsell ligga i framkant och erbjuda hållbara lösningar till våra kunder, säger Pia Strömstedt Söderbergh, Produktchef Personligt Skydd på Ahlsell. 

Under projektets gång kommer Fristads analysera hur stor mängd arbetskläder som lämnas in och i vilket skick de insamlade kläderna är. Man kommer även att undersöka vilka drivkrafter kunderna har för att bidra till insamlingen och huruvida några särskilda incitament krävs för att få fler att lämna tillbaka använda plagg. Dessutom kommer man sammanställa hur stor andel plagg som kunde skickas för reparation, återbruk respektive återvinning, med slutmålet att utveckla en modell som kan skalas upp och erbjudas som en framtida tjänst.  

Pilotprojektet startar med insamlingsboxar tillgängliga i Ahlsells butiker i Göteborg, Jönköping och Norrköping. 


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.


Kontaktpersoner

Sofia Bennegård
PR och kommunikationsansvarig
Sofia Bennegård