Arbetsklädestillverkaren Fristads har lagt grunden för en ny global infrastruktur för klädåtervinning och har därmed tagit ett stort kliv framåt i arbetet med att skapa en cirkulär produktion. Genom den nya återvinningsprocessen vill Fristads minimera avfall, minska användningen av nya material och bidra till ett cirkulärt produktionssystem. Initiativet innebär också att Fristads är väl förberett att möta kraven i den kommande EU-lagstiftningen om producentansvar för kläder, Extended Producer Responsibility (EPR).
- Vi har jobbat på att minska miljöpåverkan från vår produktion i flera år men vi inser att vi också behöver innovativa, cirkulära lösningar efter att ett plagg är uttjänt. Med vår nya återvinningsprocess bidrar vi till att lösa den delen av pusslet och fortsätter att vara ledande inom arbetsklädesbranschen när det gäller hållbarhet, säger Anne Nilsson, Director of Marketing and Sustainability på Fristads.
Den globala återvinningsprocessen har tagits fram av Fristads Benelux-avdelning, som sedan tidigare legat i framkant med att utveckla lyckade cirkulära lösningar tillsammans med flera stora kunder. Förra året certifierades en återvinningsprocess i Nederländerna, vilket innebär att Fristads som första klädproducent i regionen kan garantera spårbarheten i återvunnet, cirkulärt material. Nu ska den holländska modellen användas som mall för att implementera och skala upp återvinningen på alla Fristads marknader.
Många användningsområden för uttjänta plagg
När den nya infrastrukturen väl är på plats kommer Fristads med hjälp av sina återvinningspartners samla in uttjänta plagg från kunder och ta dem till en återvinningscentral, där de blir sorterade beroende på sitt skick. Baserat på resultaten från den holländska modellen uppskattar Fristads att 2% av arbetskläderna kommer att bearbetas till fibrer till garn som kan användas för att tillverka nya plagg, en siffra som kommer att växa till 5-10% under de kommande åren. Ungefär 80% kommer att återvinnas på andra sätt, till exempel i tillverkningen av stoppning till bilinteriörer och material till byggindustrin. Resten består av kläder som är för kontaminerade för att återvinnas och därför kommer att användas som bränsle i energiproduktion.
Kunden kan lätt komma åt all data om mängden kläder som har samlats in, hur de har bearbetats och mängden CO2 och vatten som processen har sparat. Datan ger Fristads kunder konkret statistik på deras miljöpåverkan, vilket kan kommuniceras både i deras hållbarhetsrapportering och till slutkunden.
- Återvinningsbranschen blir hela tiden bättre på att hantera textilavfall, vilket är nödvändigt om vi ska minska miljöpåverkan från kläder. Vi tycker att det är glädjande att kunna bidra genom att skapa ett bra returflöde i Nederländerna som vi nu stegvis kommer att införa på alla våra marknader, säger Hugo Vedder, Product Specialist på Fristads Benelux. En av de största utmaningarna med att skapa en global infrastruktur för återvinning har varit att marknaderna har kommit olika långt i arbetet med att implementera EU-lagstiftningen om producentansvar för textilier, ERP, men den nya processen innebär att vi är väl förberedda för att möta kraven.
Om EPR
Lagen om producentansvar, EPR, skiftar det ekonomiska och logistiska ansvaret för hantering av textilavfall från kommuner till tillverkare, importörer och återförsäljare av kläder. Frankrike var det första europeiska landet som implementerade EPR för kläder 2007, men den nya lagstiftningen är under behandling i flera andra länder, inklusive Sverige, Nederländerna och Finland, samt i EU.
Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkrafter. I vårt produktsortiment finns såväl klassiska som moderna plagg för en rad branscher och våra plagg är gjorda för att leva upp till de högsta kraven när det gäller kvalitet, säkerhet och komfort. Fristads är en del av Hultafors Group, som ägs av Investment Latour AB och erbjuder en bred portfölj av produkter och varumärken för professionella användare. Läs mer på www.fristads.com.