2020-10-16 11:29Nyheter

Fristads Green nominerad till Swedish Design Awards

Den innovativa klädkollektionen Fristads Green har blivit nominerad till Design S - Swedish Design Awards i kategorin Hållbarhet.Den innovativa klädkollektionen Fristads Green har blivit nominerad till Design S - Swedish Design Awards i kategorin Hållbarhet.

Den miljödeklarerade klädkollektionen Fristads Green har blivit nominerad till Design S – Swedish Design Awards i kategorin Hållbarhet. Kollektionen är den första i världen som har en så kallad Environmental Product Declaration (EPD) och har analyserats för sin totala miljöpåverkan – från design till färdig produkt.

– Det är så klart jätteroligt att vi uppmärksammas av designbranschen, för hållbar design är en förutsättning för hållbar tillverkning. När vi tog fram Fristads Green fick jag verkligen utmana mig själv för att hitta smarta designlösningar som lämnar minsta möjliga miljöavtryck. Varje söm och mönsterdel har analyserats i detalj, säger Anastasios Lappas, Head of Design och Innovation på Fristads.

Kläderna i Fristads Green-kollektionen är konstruerade på ett sätt som effektiviserar materialanvändningen och minskar energiåtgången vid tillverkningen. Materialen är antingen återvunna eller ekologiska och dessutom används 75 procent mindre vatten vid tillverkningen än normalt. Alla Fristads Green-plagg får en miljövarudeklaration, EPD, som visar den totala påverkan på miljön.

Belönar hållbar design

Design S är en del av Swedish Design Awards och i kategorin Hållbarhet belönas ”nyskapande designlösningar som bidrar till ett hållbart liv i ett hållbart samhälle”. Produkterna bedöms bland annat utifrån om de är slitstarka, innehåller återvunna råvaror, och är energi- och resurseffektiva.

Fristads Green är en av fyra produkter och tjänster som är nominerade i hållbarhetskategorin. Vinnaren utses av en expertjury och kommer att tillkännages under november månad. På grund av coronaepidemin blir det ingen prisgala men alla nominerade och vinnande bidrag kan ses i en utställning på Slakthusområdet i Stockholm 1-13 december.

Fakta: Design S

Design S – Swedish Design Awards drivs av Svensk Form och är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse. För mer information, besök https://design-s.se/.

Fakta: Environmental Product Declaration (EPD)
En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan från design till leverans. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen Fristads Green har genomgått granskning på följande områden:

- materialval
- materialkvantiteter
- färgningsprocesser
- vatten- och elanvändning på fabriken
- paketering
- transport

Fakta: Det här är Fristads Green
Plaggen i Fristads Green är konstruerade med en avancerad vikningsteknik som minskar antalet mönsterdelar och sömmar. Det effektiviserar användningen av material samtidigt som färre antal detaljer och sömmar sparar energi vid produktionen.

Kollektionen är tillverkad av ofärgad bomull och återvunnen polyester som spinnfärgats med färgningssystemet e.dye, vilket minskar vattenförbrukningen med 75 procent. Alla plagg är OEKO-TEX®-certifierade. Knappar är tillverkade i obehandlad metall för att minska färg-, vatten-, och kemikalieanvändningen. Dragkedjornas huvuddel samt detaljer och band är tillverkade av återvunnen polyester. Spillmaterialet från alla Fristads Green-produkter omvandlas till skydd för armbågar och knän som medföljer produkten.


Ämnen: Miljö

Om Fristads Sverige

Fristads har sedan 1925 utmanat och drivit utvecklingen av slitstarka och funktionella yrkeskläder, alltid med användaren i fokus och med innovation och hållbarhet som drivkraft. Fristads är en del av Fristads Kansas Group, den ledande leverantören i Europa inom arbetskläder med en portfölj som utöver Fristads innehåller varumärkena Kansas, Hejco, Martinson med flera. Läs mer på www.fristads.com.

Kontaktpersoner

Linda McGurk
PR- och kommunikationsansvarig
Linda McGurk

Relaterade nyheter